E-könyv olvasó

Ez most a projekt a következő évekre. Hasonlóan a telefonokhoz, itt sem tudok dönteni.

Amit elvárok:

  • Legyen gyors
  • Legyen jó kijelzője (ahogy nézegettem ez a 800×600 kevés 6″-ra, ha 20-25 centin belül tartom az olvasót már recés, zajos úgyhogy HD-nek csúfolt dolgok között nézegetek inkább)
  • Legyen 6″ se több (mert az túl nagy kávával együtt) se kevesebb (mert azt kicsinek érzem, pedig ha elég lenne a PocketBook mini kb. tökéletes lenne)
  • Legyen jó árú
  • Legyen mégis jó minőségű

Se az érintőkijelzőt, se a háttérvilágítást nem érzem egyelőre olyan fontosnak, hogy ezek miatt rádobjak 20.000 forintot de mindkettő hasznosnak tűnik. Előbbi szótárazás esetén (angol könyveket is olvasnék azért), utóbbi pedig növeli a szöveg és a “papír” közti kontrasztot ami sose rossz, és nem mellesleg low light környezetben is használható lenne.

Viszont az ilyen full extrás darabok drágák, 50.000 forintba kerülne a számomra etalon PocketBook Touch Lux 2. Tegyük fel, hogy évi átlag 20.000 forintot költök könyvekre jelenleg, és hogy e-könyv olvasóval nem vennék papíralapú könyvet. Ez azt jelenti, hogy a Touch Lux 2 megtérülése 3 év lenne, ami azt jelenti hogy ennél tovább kéne kihúznia hogy igazán megérje (eltekintve a hordozhatóságból származó előnyöktől). Az E-ink kijelző sérülékeny, érzékeny, nem tudom mennyit tudna lehúzni nálam (bár jellemzően vigyázok a holmijaimra).

A 3 évet erősnek érzem, de nincs tapasztalatom, lehet még 5 év is simán benne van.

Ami még aggaszt, hogy a hazai e-könyv piac gyakorlatilag nem létezik. Lelkes arcok bedigitalizáltak könyveket, és a kiadók kezdik létrehozni a saját boltjaikat, ahol letölthető formátumban is megjelentetik az egyes kiadványokat, de ezek nagyon drágák mondjuk egy Amazon áraihoz képest, másrészt meg ahogy a bekezdés elején is írtam, ez még nagyon-nagyon-nagyon gyerekcipőben jár. Legalább ott tartanánk már, hogy minden újonnan megjelenő könyv felkerülne az internetre epub-ban, és időről-időre bedigitalizálnák a közelmúlt kiadványait, akkor azt mondanám hogy van ráció a megtérülésben. De egyelőre nem érzem elég felpörgöttnek a dolgot, nem szeretnék úgy járni, hogy mire tönkremegy az első olvasóm, addigra indul be a dolog.

Koobe Slimbook HD – nagy felbontás, fapados tudás. Egyelőre ő a legszimpatikusabb ár/érték arányban.

A másik probléma, hogy ami fenn is van, sokszor csak PDF-ben, ezt pedig sok olvasó nem jeleníti meg, vagy katasztrofálisan valósul meg a dolog. Annyira nem vágom hogy működnek az egyes termékek, de azt mondják azok akik igen, hogy a PDF alig-alig használható ilyen célra. Lehet konvertálni, de az nem lesz tökéletes. Egy RTF vagy DOC már jó alap konverzióhoz. Ennél csak az rosszabb, ha a PDF képként kezeli az oldalakat, ilyenkor az átalakítás egyáltalán nem alternatíva.

Milyen márkák tűnnek okésnak:

  • PocketBook: Számomra ő az etalon gyártó, a kelet-európai (azt hiszem ukrán vagy orosz, nem tudom pontosan) gyártó termékei gyorsak, jól használhatóak az olvasottak és az Extreme Digital-os Media Markt-os tapasztalataim. Rengeteg betűtípust ismer, nagy skálán állítható a betűméret, ebből a szempontból a legjobb márka.
  • Koobe: Tőlük csak a Slimbook HD-t néztem, ez egy viszonylag olcsó, HD kijelzőjű “fapados” darab. Kevés betűtípus, rossz PDF megjelenítés (már amennyire elvárható egy könyvolvasótól). Viszont ahogy nézegettem, bitang gyors. Viszont nem találtam benne szótárazási lehetőséget, melynek hiánya probléma lenne.
  • Nook: A Nook elég jó ár/érték arányú darabokat gyárt, Android alapon, tehát rootolás után teljes értékű tabletként használható, már amennyire az e-ink kijelző engedi. Ez mindenképp előny, viszont a kijelzőkről sok rosszat olvasni, hamar tönkremegy, a világítás viszonylag kis behatás után is fényes pixeleket eredményez stb. Kipróbálni nem igazán tudtam még, MM-ben katasztrofális kijelzőjű darab van, a ED-ben lévő darabot meg egyszerűen nem lehet bekapcsolni.

Kindle-t nem igazán szeretnék, azok a kis lapozógombok nem tűnnek életbiztosításnak az oldalán. Ezen kívül hanyagolnám a WayteQ és Prestigio féle olcsóságokat, bár ha meggyőznek arról hogy ezeknek bizony vannak komoly előnyeik apróbb hátrányok árán, akkor vevő lennék rájuk is (bár a legalapabb Prestitio gusztustalan ahogy kinéz).

Szóval jelenleg így állok az e-könyv olvasókkal, azaz hadilábon. Egyelőre úgy döntöttem, ha nem jön valami igazán komoly leértékelés akkor várok vele kicsit, hogy beinduljon a hazai piac és hogy az újabb, esetleg számomra felesleges technológiák lenyomják a régebbi megoldásokat használó termékek árát.

Hozzászólás